Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Goodbye 2013

10 άλμπουμ του 2013 που πρέπει να ακούσετε


      Δύσκολος μήνας ο Δεκέμβριος και δυστυχώς μόνο ένα review. Κατάφερα όμως να ξεκλέψω λίγο χρόνο τώρα που είναι γιορτές για μια λίστα με τις 10 αγαπημένες μου κυκλοφορίες για το 2013 που νομίζω αξίζει τον κόπο να τους ρίξετε και εσείς μια ματιά ή μάλλον καλύτερα μια ακρόαση. Without further ado λοιπόν ας ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση!!!

10. Artic Monkeys - AM


    Οι Artic Monkeys με την κυκλοφορία του ΑΜ, ίσως την καλύτερη κυκλοφορία τους μέχρι στιγμής, αποδεικνύουν ότι είναι μια μπάντα που δεν μπορεί κανείς εύκολα να την κατατάξει σε ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής, δεν τους χωράνε τέτοια πλαίσια. Εξελίσσονται και ωριμάζουν και έχουμε πολλά να δούμε ακόμα από τους Artic Monkeys που δικαίως θεωρούνται από μια από τις σημαντικότερες βρετανικές μπάντες αυτή τη στιγμή.


     


9. Potergeist - Swampires

     Πρόκειται για ένα ελληνικό συγκρότημα με βάση την Αθήνα που υπάρχει ήδη από το 2004 και ορίζουν τον ήχο τους ως swamp metal. Το swampires είναι η τρίτη τους δισκογραφική δουλεία. Με βρώμικο ( με την καλή έννοια) και δυνατό ήχο οι Potergeist ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα. Πολύ προσεγμένη δουλειά σε επίπεδα εξωτερικού, είναι πολύ θετικό να υπάρχουν τέτοιες μπάντες στην εγχώρια μουσική σκηνή. Όποτε σας δοθεί η ευκαιρία να τους δείτε live μην την χάσετε.




8. Stone Sour - The House Of Gold And Bones Part 2

    Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του part 1 είχαμε την συνέχεια και την ολοκλήρωση του concept άλμπουμ των Stone Sour, House Of Gold And Bones. Τα δύο άλμπουμ ηχογραφήθηκαν την ίδια περίοδο και αυτό φαίνεται αφού το part 2 έχει πολλές αναφορές στο part 1 τόσο στους στίχους όσο και στις μελωδίες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι επαναλαμβάνεται αλλά δένει όμορφα και αρμονικά τα δυο κομμάτια. Οι Stone Sour με το πέμπτο άλμπουμ τους παραμένουν σταθεροί στις αξίες τους.



7. Alter Bridge - Fortress

     Για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν είχα ;ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους Alter Bridge. Παρόλα αυτά η τέταρτη δισκογραφική δουλεία της τετραμελής μπάντας από το Ορλάντο με κράτησε καθηλωμένη από το πρώτο λεπτό του Cry of Achilles μέχρι και το τελευταίο του ομώνυμου Fortress. Εξαιρετική δουλειά του Myles Kennedy στα φωνητικά αλλά και του Mark Tremonti στην κιθάρα, αυτό όμως δεν υπονοεί ότι οι Brian Marshall και Scott Phillips στο μπάσο και ντραμς αντίστοιχα είναι αμελητέοι.


6. Sound City - Reel To Reel
 
      To Reel To Reel είναι το soundtrack του μουσικού ντοκιμαντέρ Sound City που αποτελεί την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Dave Grohl. Έχει να κάνει με το στούντιο ηχογράφησης στο Λος Άντζελες και την διάσημη τότε κονσόλα  Neve 8028 με την οποία είχε ηχογραφηθεί ανάμεσα σε πολλά άλλα και το Nevermind. Αυτό που κάνει αυτόν τον δίσκο τόσο ξεχωριστό είναι η ποικιλομορφία του. Μέσα στα 11 κομμάτια και 55:31 λεπτά που διαρκεί συναντάμε ονόματα όπως ο Trent Reznor, σχεδόν όλα τα μέλη των Foo Fighters, Josh Homme, Corey Taylor, Stevie Nicks και Paul McCartney Καλλιτέχνες σπουδαίοι στο είδος τους, ο καθένας βάζει την δική του πινελιά και απογειώνει αυτό το άλμπουμ. Εκτός από το δίσκο προσωπική μου γνώμη είναι να δείτε και το ντοκιμαντέρ.



5. Heaven's Basement - Filthy Empire
 
     Όταν άκουσα τυχαία ένα τραγούδι των Heaven´s Basement ήταν αρκετό να με κάνει να θέλω να τους μάθω λίγο καλύτερα. Αυτό όμως που δεν περίμενα με τίποτα ήταν ότι το Filthy Enpire είναι η πρώτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά. Είχα πάρα πολύ καιρό να ακούσω ένα τόσο καλοδουλεμένο ντεμπούτο άλμπουμ, πράγμα που με κάνει να σκέφτομαι : αν αυτό είναι το ξεκίνημα τι θα επακολουθήσει; Σίγουρα σπουδαία πράγματα. Μια μπάντα που πραγματικά αξίζει ο κόπος να της δώσετε μια ευκαιρία. Δεν θα απογοητευτείτε.


4. Monkey3- The 5th Sun

     Το μόνο που έχω να πω για το 5th Sun είναι να επαναλάβω μια φράση που είχα γράψει στο review που έκανα όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος. "το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι αφού κέρδισαν εμένα που δεν έχω αδυναμία στα instrumental κομμάτια και  τα μεγάλα tracks συνήθως με κουράζουν, σίγουρα θα κερδίσουν και εσάς." Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την κριτική εδώ .



3. Twenty one Pilots - Vessel

    Ίσως το outsider της λίστας. Οι Twenty one pilots είναι ένα είδος από μόνοι τους αφού συνδυάζουν στοιχεία από indie rock, electonica, rap rock και electronic hip hop. Δύσκολος και πολύπλευρος συνδυασμός θα πουν πολλοί και θα χουν δίκιο. Δεν είναι μια μπάντα που μπορούν να την ακούσουν όλοι με την ίδια ευχαρίστηση. Πρέπει κάποιος να ακούσει το Vessel με ανοιχτό μυαλό που δεν καταλαβαίνει από ταμπέλες και είδη, απλά ακούει καλή μουσική. Το Vessel είναι ο πιο φρέσκος, ξεχωριστός και πρωτότυπος ήχος που έχω ακούσει εδώ και καιρό. 


2. Queens Of The Stone Age - ...Like Clockwork

     6 χρόνια μετά το Era Vulgaris  οι Queens Of The Stone Age επιστρέφουν δυναμικά με το ...LIke Clockwork. Σκοτεινό, βαρύ αλλά και συγχρόνως σέξι κατά κάποιο τρόπο, ένας δίσκος που σίγουρα δεν είναι για να σου ανεβάσει την διάθεση αλλά θα σε κάνει να ταξιδέψεις, να προβληματιστείς και να μη βαρεθείς λεπτό. Θα σε ρουφίξει μέσα στην δίνη του. Με συνεργασίες όπως Elton John, Trent Reznor, Jake Shears, Dave Grohl και Alex Turner και υποψήφιο για καλύτερο rock άλμπουμ για τα Grammy του 2013 δεν μπορώ να πω αν είναι ο καλύτερος δίσκος των Queens Of The Stone Age μέχρι στιγμής, σίγουρα όμως είναι ο πιο "ώριμος" τόσο από άποψη σύνθεσης όσο και στιχουργικά.


1. Clutch - Earth Rocker

     Δίσκος της χρονιάς δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το Earth Rocker των Clutch. Μια μπάντα που με κάθε της κυκλοφορία όλο και καλύτερη γίνεται. Δεν έχω πραγματικά τίποτα αρνητικό να πω για το συγκεκριμένο άλμπουμ. Το ακούς με μια ανάσα. Κάθε κομμάτι έχει την δικιά του οντότητα και θέση στο δίσκο, κανένα δεν ξεχωρίζει και κανένα δεν είναι εκεί για να γεμίσει κενά αλλά για να δέσει και να αναδείξει το σπουδαίο σε σύνολο Earth Rocker.  Ότι άλλο και να πω νομίζω ότι θα ήταν περιττό.άλλωστε μας το απέδειξαν και οι ίδιοι οι Clutch το καλοκαίρι που μας πέρασε στο live τους.



    Αυτά από μένα για το 2013.
 Καλές γιορτές και Καλή χρονιά.
Το 2014 να είναι δημιουργικό και κυρίως γεμάτο καλές μουσικές γιατί όπως είπε και ο Νίτσε ; "Χωρίς τη  μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου